Деветима народни представители от Има такъв народ, Демократична България, Възраждане и

...
Деветима народни представители от Има такъв народ, Демократична България, Възраждане и
Коментари Харесай

Депутати искат да легализират преработката на индустриален коноп

Деветима народни представители от " ИТН ", " Демократична България ",  " Възраждане " и " Продължаваме промяната " оферират промени в Закона за наркотичните субстанции, с които да се легализира преработката на промишлен коноп у нас. Към момента е разрешено само развъждането му.

В претекстовете към законопроекта написа, че " България има опцията да навлезе сполучливо в тендецията и да развие своята зелена стопанска система, в това число посредством произвеждане на многообразни новаторски и устойчиви артикули, създадени въз основата на промишлен коноп ". Това ще помогне освен за развиването на селското стопанство, само че и ще усили експорта.

Депутатите означават също, че към днешна дата България е една от дребното държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни артикули е строго лимитирана. Индустриалният коноп не е наркотично растение, тъй като съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол. Той пораства и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се всмукват 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и покачва качеството и състава на почвата. Всички негови елементи могат да бъдат употребявани и продавани. Продуктите от промишлен коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се употребява за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар промишлен коноп може да се създаде два пъти повече биоетанол, в сравнение с от един декар царевица, изясняват в претекстовете си депутатите. Освен това употребява с 66% по-малко вода, в сравнение с обичайна просвета.

Освен това от един декар коноп се създава хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът пораства за 4 седмици, а дърветата - за 20 години, показват вносителите на законопроекта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР